Zij is van jou

Uiteindelijk heb je een boot  gekocht...

Je moet zorgen dat je voorbereid bent voor wat te doen na de aankoop.

Ik had een lijst van mogelijke reparaties en verbeteringen voorzien.  Daarvoor heb ik een jachtservice aangesproken uit Wemeldinge.  Belangrijk is een duidelijke afspraak te maken met die jachtservice, over wanneer zij uit het water kan, hoe lang ze langs de kant zal staan, en welke reparaties moeten gedaan worden, en vooral wat de geschatte kosten gaan zijn.  Een jachtservice zal je meestal geen vaste prijs geven, aangezien ze niet weten wat ze allemaal gaan tegenkomen.  Daarom is het interessant op geregelde tijdstippen een tussentijdse staat op te vragen.

Uiteindelijk hebben we de boot overgevaren van de Belgische wateren naar de Zeeuwse wateren.  Voor ons geen onbekend terrein, wat het allemaal relaxter maakte.  De boot uit het water laten halen en de stallingplaats verkennen.  Een ladder voorzien om op de boot te kunnen.  

Aangezien er geen electriciteit aan boord is heb ik voor de winterperiode de kussens eruit gehaald, het water afgelaten, de motor laten winterklaar makan, de boiler afgekoppeld, en vochtvangende korrels voorzien.  De vochtvanger is gebruiksklaar en geschikt voor vochtabsorptie in de boot. Hij voorkomt schimmelvlekken en geurtjes.

Zelf heb ik samen met een zeilmaatje de antifouling afgeschraapt en opnieuw aangebracht.

Een schip dat in het water ligt krijgt te maken met aangroei van kleine organismen, mosselen en algen aan de romp van het schip. Dit kan er onschuldig uitzien, maar samen vormen deze organismen een enorme massa. Het gevolg hiervan is dat de aangroei zorgt voor nadelige vaarprestaties, zoals het vertragen van je boot en zelfs afwijkingen in de vaarrichting. Dit is allemaal makkelijk tegen te gaan met antifouling coating, wat eigenlijk een soort verflaag is, waarmee je voorkomt dat deze kleine organismen zich vasthechten aan je schip. Daarnaast zorgt het er ook nog eens voor dat je boot beter geconserveerd blijft.

Uiteindelijk is de boot gebruiksklaar gemaakt en vaarklaar vanaf maart.  Dan ging de boot terug het water in en hebben we ze overgevaren naar onze ligplaats.

Wat heb je zoal zeker nodig als je een boot hebt : 

  • een ligplaats

Zorg ervoor dat je op voorhand een ligplaats hebt gereserveerd.  Sommige jachthavens hebben een wachttijd van meer dan een jaar.

  • een verzekering

 Zorg dat de boot verzekerd is, ook als je hem gaat overvaren.  De juiste verzekering is belangrijk.  Maak duidelijk aan de verzekeraar wat je met de boot wilt doen, waar je wil gaan varen en of je wilt gaan racen.  Dat speelt allemaal een rol in de prijs, maar ook in de dekking die voorzien wordt.